Låt hästen vara häst

07.04.2014 18:50

Hästen har varit människans husdjur i fyra, fem kanske sex tusen år. En ofattbart lång tid. Ändå har hästen i hög grad kvar de instinkter som var nödvändiga för att kunna överleva som vildhäst. Hästen är fortfarande ett flockdjur som i hög grad styrs av flyktinstinkten. Hellre fly än illa fäkta - det är hästens motto.

Dagens sporthästar heter inte Brunte, Svarten och Blacken. Ibland har de människonamn som Anders, Sarah och Robin. Är det ett sätt att - kanske omedvetet - förmänskliga hästen? Inbillar vi oss - kanske omedvetet - att hästen tänker och känner precis som vi?
Hur mycket du än gillar din häst - tänk på att den är en HÄST. Försök inte göra om hästen till människa. Lär dig istället förstå din häst, hur den tänker och reagerar.

Flocken gav trygghet
Den vilda hästen var ett flockdjur som levde i frihet. Hästen strövade omkring på stora områden, letade efter föda och betade nästan hela dygnet runt. En häst som lever i frihet kan röra sig upp emot två mil per dygn.I flocken fanns tryggheten. För att klara sig mot vilda djur och andra faror måste hästen snabbt kunna fly. Redan den nästan nyfödda fölungen klarar detta.

Om en häst upptäcker en fara uppmärksammas det genast av resten av flocken. På bråkdelen av en sekund drar en häst som flyr med sig alla de andra. Man slås av hur enormt snabbt hästar reagerar på de här urgamla signalerna. Instinkten att fly var avgörande för att hästen skulle överleva. Därför har naturen sett till att hästen ständigt tränar detta beteende. Om hästen inte tränat sitt flyktbeteende på länge sjunker tröskeln och hästen blir överkänslig. Plötsligt reagerar den på saker som den normalt inte skulle bry sig om alls. Att gå till anfall är inte naturligt för en häst. Ändå kan det hända, t ex om hästen är trängd och helt enkelt inte har möjlighet att fly.

En snäll ledare
- Ibland kan det vara svårt att förstå varför hästen beter sig på vissa sätt. Vi är så vana att se hästen som den är idag, på ridskolan, på tävlingsbanan eller som barnens älskade ponny. Vi glömmer bort att hästen egentligen inte är skapad för att användas som dagens moderna sporthäst, säger Marita Skårelid, ridskolechef vid Nyköpings Ridsällskap.
- Rangordningen är en viktig del i flockinstinkten. Det är viktigt att människan är nummer ett. Det innebär absolut inte att du skall prygla din häst varje dag, det handlar om något helt annat. Du skall vara en snäll ledare, men fortfarande en ledare. Och behandla hästen lugnt och konsekvent, då skapas det viktiga förtroende som är A och O i all ridning.
- Ridningen och hur du hanterar hästen på marken hänger ihop. Det är du som leder hästen, inte hästen som ska gå iväg med dig. Det är du som serverar hästen kvällshö, hästen skall inte kasta sig över dig och höet redan i boxdörren, säger Marita.

Låt hästen få vara häst
Flock- och flyktinstinkten hänger ihop och påverkar hästen i alla situationer. Lär dig förutse hur hästen reagerar. Var beredd på vad som kan hända. Behåll ditt eget lugn så smittar det av sig på hästen.

För dig som ryttare gäller det att få hästen att känna sig trygg och säker tillsammans med dig. Lägg ner mycket tid på grundutbildningen och på att skapa förtroende mellan dig och hästen - det har du igen många gånger om längre fram. Ett bra sätt att komma till rätta med flock- och flyktinstinkter är att släppa ut hästen i hagen ett par timmar varje dag.

Där kan den rasta av sig, träna sitt flyktbeteende och få vara HÄST tillsammans med sina kompisar. Och du får en lugn, harmonisk, rastad häst som gjort sig av med sin överskotts energi.

text: Tessie Sjöstedt